fredag, november 17, 2017

I stan

Äta måste man. Även i stan. Oavsett väder. Nu var väl inte vädret det allra värsta, heller. Det var ju egentligen bara det som vädret hade hittat på och lämnat efter sig under sin nattliga räd. Det som fanns kvar var ett fint duggregn med enstaka snöflingor.

På trottoarerna låg något som jag brukar karaktärisera som övermogna päron, eller päronmos. Äpple skulle det väl också kunna vara förstås. Eller mosad banan. Du förstår. Man kliver ut i ett kladd, som genast omsluter skorna med våtkallt omslag. Och så ser det ut där man går fram, klafsar fram.

Varsågod och sitt! 

Vi var ju rätt klädda förstås. Med gore-texjackor och rejäla kängor. Men i vanlig ordning måste jag säga att folk i allmänhet inte klarar en så enkel sak som att klä sig efter vädret. Man väljer modet istället och går i vita gympaskor, som likt läskpapper gör fötterna svampiga. Till det bärs en rock, eller kappa, som definitivt inte ska knäppas. Knapphål och tillhörande knappar är tydligen bara accessoarer.

Nåväl. Vi traskade iväg, skyddade mot vädret. Det var Konsum, Systemet, och Clas Ohlson som gällde.

Sedan drog vi iväg till verklig shopping (tjopping, för dig som föredrar nysvenskt uttal) på en av stans trevligaste butiker. Den heter Biergo (bjärrgo) och är en samisk butik i grannkvarteret. Namnet betyder "kött", så då förstår du vad det handlar om. Ren, älg och en del fisk.
 - Jag skulle kunna köpa hela butiken, kommenterade jag. Men pengarna räcker inte.
Vi gjorde vårt bästa och kom hem med sik, suovas, renskav och en helt ny sak.
Biergo. Vacker butik.
 - Jag älskar det där, sa damen i kassan.
Det är suovasrökt renfärs. Spännande.
 - Tänk på att den bara är rökt, men inte saltad.
Vanlig suovas är lätt saltad från grunden.

Det blir spännande att prova.
 - Kanske blir julköttbullarna annorlunda i år. Vem vet, tänke jag där jag klafsade hemåt i sörjan.





*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

En drömbutik, enligt mitt sätt att se det.

Bert Bodin sa...

@Elisabet.
Där finns mycket fint. Inte bara livsmedel.

thord wiman sa...

Släpp in mig i denna ljuvligheternas butik och jag gör mig olycklig. Hamnar på obestånd rent ekonomiskt. Jag vill köpa och testa alla smaker från Sápmi. Fisk och köttdisken på Coop framkallar inte samma vilda stimuli...

Renhornet - är det för prydnad eller att användas praktiskt, klädesupphängnad? Dyrt sånt där förstås.

De rastade med öppen eld och lade skurna bitar renkött i kaffet. Säkerligen jäkligt gott och stärkande. En nypa enkel fantasi kan ta vardagen in i en helt annan dimension. Har du provat det?

Bert Bodin sa...

@thord wiman.

Renhornet är en funktionell prydnad. Det är handtaget på en kylskåpsdörr.

Javisst har jag provat renkött i kaffe. Men jag vet inte om det var någon större succé. Inte dåligt. På något sätt passade smakerna ihop. Men mer var det inte.