söndag, februari 04, 2018

Kanske skulle vi ta och ta itu ...

.. med räknemysteriet, som med all önskvärd tydlighet uppstod i och med den rubrik som fanns i fredagens lokaltidning. Det var inte många förslag som kom in efter min uppmaning att komma med idéer eller teorier om vad en parkeringsplats skulle kosta, om grundavgiften skulle vara 10 kronor.

Nej - några mattesnillen gick inte att återfinna i läsekretsen. Cecilia var den enda som olik de andra som kommenterade, vågade sig på en lösning. 1,25 kronor tyckte hon att det skulle bli. Allt enligt en för mig obekant formel: "härta borti härta och härta borti hä. Trippel halvering = 1,25kr."
Tja, kanske är det rätt. Jag vet inte.

Själv funderade jag länge och kom fram till en helt annan slutsats. Vi börjar alltså med 10 kronor. Tredubblar det. Det blir 30. Och eftersom det skulle bli billigare så drog jag av summan från de tio kronorna. Hurra! Jag får 20 spänn för att att jag parkerar där. Tredubbelt så billigt som utgångsläget. 

Nu kan jag avslöja att ingen av oss båda, som brytt våra hjärnor har rätt. Istället borde rubriksättaren ta sig en funderare. När man läser artikeln i sin helhet, visar det sig att mitt exempel skulle bli 3 kronor och 33 öre, dvs. en tredjedel. 

Här handlar det om hur mycket Bodens socialförvaltning ska behöva betala för att parkera sina fordon, när de besöker människor, som har behov av deras tjänster och som bor i Bodenbo:s fastigheter. De har alltså fått ner priset till en tredjedel av ursprungspriset. 

Så var'e me' de'.

*****

6 kommentarer:

Cecilia N sa...

Hm. En gång i tiden var jag mattelärare.
Och på min sista praktikplats "utsattes" jag för detta räkneexempel av lärare som "vurri ve" lite längre.
Det blir på svenska: hälften av hälften och hälften av det. En åttondel alltså. Eller tre halveringar ...

Undrar om den journalisten gått(?) på samma "utbildning" som den på vår tidning som inte har nån vidare koll på statistik.

Bert Bodin sa...

@Cecilia N.

Men treDUBBELT måste väl bli minst sex halveringar i så fall. Eller hur?

Cecilia N sa...

Njae, jag tänker att "dubbelt" och "hälften" är varandras inverteringar. (= byt plats på täljare och nämnare) och att skribenten i sin brist på matematiskt språk är närmare bekant med tredubbelt än tredjedel. Men för att förklara att det inte är en ökning det handlar om så används "billigare".

Det blir nån sorts "på-minuten-logik" eller annat lekprogram där man ska säga nåt utan att säga DET.

Tredubbelt brukar väl inte betyda x6 utan x3?
Femdubbelt likaså x5 och inte x10.
"Dubbelt" används slarvigt om multiplikation utanför klassrummet tror jag.

Bert Bodin sa...

@Cecilia N.

Ja, det är väl jag som har en "fördom" kring ordet dubblera.

I vilket fall; rubriken är "fel".

Cecilia N sa...

Absolut!
I alla fall det sista påståendet.

Cecilia N sa...

Jag berättade om problemet för maken och det visade sig att han mycket enkelt förstod hur reportern tänkt. Tredubbelt billigare = ta 3 för 1.
*hakan i knät*