tisdag, september 05, 2017

Slow TV

Jag har alltid hållit SVT högt, för sin kvalitet, jämfört med de kommersiella kanalerna. Men nu sviktar förtroendet i och med att höstsäsongen kommit igång.

Varifrån kommer dessa hysteriska beteenden? Är det inte Skrikstian Luuk, som gastar i Fråga Lund, så är det buller och bång i köket med Edvard Blom, eller publiken (de tävlande) som skriker i Duellen. Jag blir så less. Lägg därtill att dessa tre programpunkter visas som träjjjlärs på längden och tvären mellan alla andra programpunkter .... Ja - jag säger då det!

Men det finns alternativ. Från grannlandet i väst. Norsk TV är mästare i så kallad Slow TV, som ofta i realtid visar långdragna skeenden. Redan för flera år sedan minns jag att jag med behållning såg programmen från Hurtigruten.

Idag snubblade jag över programserien Norge från luften (SVT1 och SVT Play), där vi får flyga med helikopter ibland, och drönare oftast, ut över öar vid kusten; genom trånga bergsraviner där vi följer ett tåg, eller vandrare på en glaciär. Allt från luften i snygga åkningar. Fakta presenteras snyggt med texter i bilden och ljudklipp från historiska händelser i sammanhanget läses. En del poesi får vi också höra.

I söndags såg jag också en direktsändning från en fjällvandring. Jag såg bara korta stunder av den fem, sex, sju timmar långa sändningen.

Jag säger bara - Heja Norge!

*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Instämmer till fullo!

Bert Bodin sa...

@Elisabet.
Bra! Då är vi två.