söndag, september 08, 2013

Svensk pärla

Världsnaturfonden WWF har utsett ett av mina favoritställen till "Svensk pärla". Det är Geargevaggi i Lapplandsfjällen, som jag gärna besöker så fort jag får chansen. Jag kan inte tänka mig någon annan dal som kan fascinera mig som den gör. Alltid överraskande, alltid vacker med sina mäktiga och märkliga klippformationer och sina mjuka gräsmarker. Och inte minst den dolda sjön längst in i den slutna dalen. Sjön är extremt ren och har ett underjordiskt avlopp.

Såhär skriver WWF om sjön. De använder de svenska namnen, medan jag föredrar den samiska varianten. (Den där "järnvägsstationen" de berättar om heter Låktatjåkka hållplats. Inget annat. ):


Kärkevagge är kanske en av de mest mystiska och vackraste platser som de svenska fjällen kan erbjuda! Denna dal är ett unikt område känt för sina storslagna stenformationer som formades av den senaste istiden. Längst in i dalen ligger Rissajaure/Rissajavri, även känd som Trollsjön, en av Sveriges klaraste sjöar. Rissajaure/Rissajavri är 36 meter djup och man ser botten! Sjön ligger i fjällområdet strax väster om Torneträsk, på cirka 800 meters höjd över havet och cirka 5 km sydost om Läkta järnvägsstation på banan till Narvik.  

– Den spektakulära, steniga dalgången upp mot Rissajaure eller ”Trollsjön” ligger nära två av Norrbottens nationalparker - Abisko och Vadvetjåkka, men saknar idag ett formellt skydd. Den unika näringsfattiga ”Trollsjön” har ingen motsvarighet i Sverige och bör, liksom Kärkevagge, snarast få ett formellt skydd, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
 
 

WWF uppmanar länsstyrelsen i Norrbottens län att ge Trollsjön ett formellt skydd.

 
Läs mer  och se bilder från några av mina besök i Geargevagge.


*****

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Kattvakt sa...

"... WWF uppmanar länsstyrelsen i Norrbottens län att ge Trollsjön ett formellt skydd."

Varför inte passa på och skydda hela norrbotten?

Bert Bodin sa...

Kattvakt: Det behövs definitivt fler och större skyddade områden i Norrbotten. Mångfalden måste skyddas.

Anonym sa...

Japp, jag drömmer om att få åka dit en gång medan jag lever...

Bert Bodin sa...

Anonym: Jo, det är liksom bäst, innan man dör.