lördag, september 07, 2013

Kanske är det inte så konstigt ...

.. att Jokkmokk valts som Matlandet Sveriges huvudstad 2014. Där förädlas ju traktens råvaror till delikatesser. Det är ren, det är ost, det är bär.

Kanske är det då inte heller så himla underligt att medelhavsväxten oregano, sprider sig som ogräs i vårt stenparti i stugan. Vi har inte ens sått den. Den bara kom.

Inte mig emot.










*****

8 kommentarer:

Mian sa...

Ser ut som nån mynta...

Bert Bodin sa...

Mian: Jo - Men det konstaterades i fjol att det var oregano.

Kattvakt sa...

Apropå matlandets Sveriges huvudstad Jokkmokk så utsåg nyligen WWF Sveriges pärlor, en i varje län. I Skåne blev det Djurrödbäckens dalgång.
Tämligen omgående tippade de långt gångna planerna på byggandet av 205 meter höga vindkraftverk i området omkull till stor glädje för lokalbefolkningen och förtret för vindindustrin.

- Det vore för skämmigt att bygga sönder de rika naturvärdena som uppmärksammats av WWF, nästan ekonomisk katastrof.

Jag vet inte om folket i Matlandet försöker upprepa något liknande med tanke på Kallak.

Bert Bodin sa...

Kattvakt: Den som lever får se. Jag anser att naturtillgångar ska betalas för. Och pengarna ska gå till trakten som ställer upp. Sedan ska gruvbolaget naturligtvis fondera medel som ska täcka de skador som uppstår. Inga vinster ska lämna landet.

Kattvakt sa...

Nuförtiden flyttas pengarna sekundsnabbt över gränserna. Vad händer med naturen om gruv- och vindbolagen går i konkurs? Måste träden och djuren flytta då?

Bert Bodin sa...

Kattvakt: Ja - En sak är då säker. De som tjänat pengar på råvarorna kommer inte att betala. Det blir skattebetalarna som får stå för fiolerna av andras misstag. Alltid!

Mian sa...

Men det är inte oregano...det är nån slags mynta.

Här kommer några länkar:
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/lamia/menth/mentarv.html

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/lamia/origa/origvul.html

Bert Bodin sa...

Mian: Jag får tro dig. Men den doftar inte mynta.