lördag, augusti 24, 2013

Kolonin Norrbotten

Det pågår en konflikt. En bland många. Och just den jag tänker skriva om här, är inte på långt när så allvarlig som de vi dagligen ser i hemska bilder från, i Egypten och Syrien.

Gállok (Kallak på svenska), fem min väster om Jokkmokk, ute i ingenstans. Mer eller mindre väglöst land. Här pågår en manifestation med aktivister som försöker hindra att området förvandlas till gruva.

En gruva skulle ge Jokkmokks kommun 400 arbetsplatser sägs det. Det gör att många invånare gärna vill se en satsning. Fyndigheten sägs räcka 15 år.

Men sedan då? Då lämnar troligen gruvföretaget platsen med ett stort sår. För ingen ska inbilla mig att de städar upp och fortsätter att värna miljön i evärdeliga tider. Att tro det är bara blåögt.

Den här konflikten mellan olika intressen har delat befolkningen i två läger, för och emot.

Turismen ger en del jobb. Rennäringen likaså. Dessa arbeten försvinner förstås till en del. Samerna anser att om gruvan blir verklighet, så får de inblandade samebyarna lägga ner verksamheten eftersom gruvan kommer att ligga mitt i de leder som renarna använt för sina årliga förflyttningar från skog till fjäll. Nedärvda i generna och omöjliga att ändra.

Det här är en lokal konflikt. Men den är också ett tecken på ett uppvaknande. Norrbotten vill naturligtvis ha ersättning för de rikedomar som plockas upp ur jorden. För närvarande är den ersättningen noll kronor. Det är den stora konflikten av vilken Gállokkonflikten är gott tecken, anser jag.

Många fnyser åt aktivisterna och menar att det är "proffs-bråkmakare". Hitresta från andra håll i landet. "De har inget här att göra".

En ung man i Luleå intervjuades i radio, innan han var på väg att köra till platsen för att ansluta sig. Han sa något klokt apropå tillresta aktivister.
 - Det är samma sak med gruvbolaget. De kommer från England.


Läs också Åsa Petersens "huvudet på spiken-krönika" i en av våra lokaltidningar.

*****

5 kommentarer:

Anonym sa...

En gruvfyndighet som varar runt 15 år? Låter lika kortsiktigt som allt annat numera, snabba pengar och sedan lämnar vi skiten och folket åt deras öde. Nog är det väl själva fan!

Bert Bodin sa...

norbergianblue: Så länge vi finner oss i att stå för fiolerna med skattemedel när företaget klappar ihop, så får vi ha det som vi har det.

Men det är dags för att sätta punkt nu, tycker jag.

Kattvakt sa...

"... Naturresurserna i norr är en guldgruva för staten, men staten orkar inte ens se till att godstransporterna härifrån är säkra och moderna. Det är en ignorans som går bortom all rimlighet." / Skrev lokaltidningskrönikör Åsa Petersen per automatik utan att riktigt tänka efter hur likt det var Reinfeldts skattesänkarretorik. Senast hörd i Gustavsberg

På vilket sätt är några futtiga bråkdelar promille av värdet på det som tas upp en guldgruva? Menar Åsa att skatteintäkterna från jobben som skapas är det och därför måste de driftiga samt jobbskapande gruventreprenörerna premieras med minsta möjliga avgifter till staten?

Bert Bodin sa...

Kattvakt: Jag tror hon menar de gruvor som redan existerar och som delvis ägs av staten och inbringar miljarder.

Kattvakt sa...

Dvs på Reinfeldtskt manér bortser från dagsaktuella konflikter i verkligheten, typ det som pågår i Kallak m.fl. vindpinade orter?