tisdag, mars 19, 2013

Det är detaljerna som gör det.

I morgonens väderrapport ägnas nästan halva tiden åt ett liten, liten plätt på jorden Det var "klass-två"-varning hit, vindstyrkor och snödjup dit.

Måste vara ett viktigt litet ställe det där.
Österlen.

*****

11 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, Bert .., det är ett oerhört viktigt ställe det där ,-)

Bert Bodin sa...

Elisabet: Jo men härreguuu - Det är ju minst 2 mil brett och 4 mil långt! Givetvis måste man ta hänsyn till områdets utbreeeeeeedning, när man gör väderrapporter.

Idag fick vi i mina trakter den extra förmånen att den nordligaste tredjedelen av Sverige delades upp i Norra Norrlands kust och inland, utan fjälltrakterna. 20-30 mil brett och 65 mil långt. (Portugal kan klämmas in två gånger i det området, utan större ansträngning.) Och givetvis samma väder över hela området.

Turtlan sa...

Egentligen är det ju samma gamla typ av snöoväder som vi alltid haft på vintrarna bakåt men nu slår media upp det så det blir så extremt.
Förr såg man på vädret på tv att det skulle snöa och blåsa tex i Skåne. Sen var det bra med det. Tidningarna kom ut först nästa dag när vädret väl dragit över så då inte så intressant skriva om det.
Nu är det stora rubriker på alla nättidningar och dyl som vi läser i realtid.
De som skriver där är väl knappast såna som pulsar ut i snö och blåst för att ta sig till skola o jobb utan att bli så chockade över det vädret. Jo man suckar, klär på sig och går ut men tänker inte SNÖKAOS!!!

Det blir rubriker över snöfall med 25 cm snö.
Jag vill kalla det nyhetstorka istället för snökaos.

Jag tror inte heller skåningarna ser det som kaos även om alla vägar etc driver igen överallt till skillnad för oss här i skogslänen.

Ja ha vad blir då konklusionen av den här kommenteraren av mig?
Undrar jag också.... Jo kanske att de som skriver om väder inte vet vad väder är?
Eller att vi inte kan acceptera att vädret kan styra våra liv? Att vi helt enkelt får stanna hemma när tågen till jobbet inte går i snövädret?

Kommentaren blev i alla fall lång i brist på konklusion....

Anonym sa...

Ja Bert, mycket viktigt för där är jag född.../bettankax

Bert Bodin sa...

Turtlan: Det jag främst är så förvånad över är den indelning man gör i små fjuttiga områden när det handlar om geografin söder om Stockholm. Ibland nämns t.ex. Öland som särskilt område med egen liten prognos. Jisses!! Vädret där kan väl inte vara någon större skillnad mot övriga Götaland.

Men jag förstår.... Det är semesterorter för kändisklassen. Och då är det ju viktigt.

Bert Bodin sa...

bettankax: Jo, jag förstår. Och eftersom du inte är en kändis fick du inte bo kvar. Var glad för det. Så dåligt väder som de har där, kan det inte vara kul. Märkligt bara att vädret upphör vid Tomelillas och Simrishamns kommungräns mot väster. ;-)

Biggan sa...

Helt inne på din linje Bert!
Jag eldar upp mig så ofta över Norrlands- "diskrimineringen" vid "väderleksspänsten"s rapytt!
En svepande rörelse någon stans norr om Gävle- sen är det klarrt!!!!!
Söderut, där är det sydsydväst och ost sydnord och f-n och hans moster......varje liten fläck söderut får sitt!

Bert Bodin sa...

Biggan: Jag är med dig!

Anonym sa...

Nu kan det ju bero på att det på en och annan plätt där nere i södern,bor lika mycket folk som i hela norra Sverige,fler drabbas,liksom,eller!;.)

Bert Bodin sa...

norbergianblue: Jo, men vädret bestäms ju inte av befolkningstätheten. ;-) Det ska möjligen vara släppt väder då.

32000 invånare bor på Österlen. Luleå kommun har 75000, boende på en yta som är drygt två gånger så stort som Österlen. Ganska lika proportioner, om du frågar mig.

:)

Kattvakten sa...

Den avlånga och långsmala ön är bara 30 km och har inte särskilt många bofasta (ca 6500). Att färdas till ön kan vara strapatsrikt så det räcker men sällan är det någon som klagar som i nordlandet. Inte ens turisterna gör det.

Här kan ni se hur det är att bo på Ærø när det vindar.
Efter en sån 75 min's resa är man sjösjuk i minst en vecka. Alla är beroende av färjan.