tisdag, november 27, 2012

Så var det dags ...

.. för en av våra nya traditioner igen.

Lite ovanlig, eftersom den inträffar två gånger per år.

Diskussionen om skolavslutningarnas vara i kyrkan eller inte.

Men sluta tramsa!

Förstatliga, eller kommunalisera kyrkorna. Låt skolorna hyra lokalen emellanåt, eller hyr ut till andra ändamål, konserter, möten, etc. Sedan kan man låta olika samfund hyra den dessemellan och leva ut sina fantasterier.

*****

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag röstar till fullo på ditt förslag. Kyrkor är oftast väldigt vackra. Trist att de inte används flitigare. Jag skulle gärna ställa till med ett hejdundrande nyårsfirande i en kyrka. Eller varför inte ett härligt födelsedagskalas. /bettankax

Bert Bodin sa...

bettankax: Kyrkan har dessutom betydande tillgångar, så underhållet av de kulturella värdena borde inte vara några problem.

Ingela sa...

Det är ungefär som med begreppet barnuppfostran tänker jag. Fri uppfostran har av och till tolkats som frihet från fostran. Religionsfrihet betyder för mej inte fritt från religion, men väl frihet att välja. Att skolverket säger att det är OK att sjunga en och annan psalm för att det kan kallas tradition men att det inte får förekomma bön när skolan besöker kyrkan, det kallar jag hyckleri. Jag skulle inte tycka att det vore fel om mina barn med sin skola besökte t.ex. en moské och det förekom bön där, bara de inte tvingades att delta.

Bert Bodin sa...

Ingela: Jag tycker också att var och en får ha sin tro. Men de som pådyvlar mig sin tro, som om det vore den enda sanningen, får definitivt nobben. Själv tror jag mest på människan, även om jag tycker att människosläktet uppvisar fler och fler brister. Men det är inget som religion kan fixa.

Ingela sa...

En tro tar inte bort människans ansvar för sig själv och sina handlingar. En väl fungerande tro ska vara en vägledning, inte en ursäkt.

Jag tycker nog att skolverket hycklar i alla fall med de fåniga gränsdragningarna mellan tradition och religion. Det ginge väl lika bra att alldeles säga upp samröret med trossamfunden. Men det vågar de väl inte.