lördag, maj 05, 2012

Invasion

Lat inomhuslördag. Verkligen lat. Vädret inbjuder inte till någon längre utflykt. Det regnar. Hinkvis. Längre inåt landet lär det snöa och det är väl på gränsen att vi får snö här också. I morse stod snön på tvären och nederbörden ska tydligen fortsätta in på natten. Med bara några få plusgrader nu på dagen, förstår jag att vi förmodligen vaknar till en vit omgivning imorgon.

Fåglarna verkar dock obekymrade över hundvädret. En bergfinksarmé har invaderat tomten. Massor av fåglar. Den är en av mina favoriter. Snygg design, om man så säger. Ännu i olika stadier av utfärgning. en del med korpsvart huvud, andra med grå nyanser. Alla med vackra svartvita teckningar på vingarna och det orangefärgade bröstet. Roligt att de stannat till här på sin väg upp mot fjällen, som är deras huvudsakliga häckningsområde. Frön har vi gott om, så det gäller bara att fylla på vartefter det tar slut i automaterna.

Ibland flyger någon rovfågel över tomten och på hundradelar av en sekund lyfter hela flocken och fördelar sig i träden runt omkring. I den paniken hände det som ibland händer hos oss. En liten hona tjongade i vårt köksfönster och fick tas om hand för lite vila i värme och mörker i vår akutmottagning. Patienten skrevs ut efter bara tjugo minuter. Pigg och glad.

Så går dagen vidare.
I lättja.


*****

9 kommentarer:

Mikaela O sa...

Har ni regn!? I Luleå har det snöat i flera timmar nu. Fin fågel.

Bert Bodin sa...

Mikaela O: Här snöade det på morgonen. Men strax efter klockan åtta började det regna. Det har det gjort oavbrutet till nu, då det börjar visa sig snöflingor i regnet igen.

Fin fågel - Men svårfångad i blötvädret. Bilden är en delförstoring, därav den någon dåliga kvaliteten.

thord wiman sa...

Så upphöjt grann den är på
sitt berg, bofinkens nordliga
släkting.
Jag har inte fått se den ännu i år - buhu.

Idag på morgonen har jag dock lärt mig den vackra och spännande busken Druvfläder! Kunskap ger råg i ryggen, glädjefnatt och smak på mera. Det är härligt med ny kunskap, guldkorn som glimmande silas genom sinnen och själ.

Ingen tendens till lättja här inte, fast jag är ju en ung man ännu. (Och här ska det vara en med ena ögat blinkande pillemarisk grafisk bild, en smiley!) Hej!

Ingela sa...

Bergfinken är min absoluta favorit bland småfåglarna. Jag tror att det är den jag hör "fräsa" i träd och buskar just nu, varenda morgon, även en som denna med skitväder. Det är svårt att höra skillnaden mot grönfinken men jag tycker att den jag hört de senaste dagarna är lite mindre entonig än den.

Bert Bodin sa...

thord wiman: Här passerar bergfinken varje vår. Men aldrig tidigare i dessa mängder. Jag räknade ihop 35-40 st vid ett och samma tillfälle vid vår fågelmatning.

Stannar gör de däremot inte. De drar vidare mot norr och mot inlandet.

Bert Bodin sa...

Ingela: Tänk, jag trodde det var lavskrikan som var din favorit. Men den kanske inte räknas till "små-". Att höra skillnad på grönfinken och bergfinken är inte så himla enkelt. Men när man som vi, har båda två på tomten, då märker man att bergfinken drar åt bashållet och håller ut längre på "cirkelsågen".

Lavskrika skulle jag vilja ha här. Men det är ju en så typisk inlandsfågel, förstås.

Mian sa...

Lätt att hålla sig för skratt när det gäller vädret...
Men bergfinken var grann!

Ingela sa...

Njae, räknar nog inte den till småfåglarna. Den är ju en kråkfågel, med de tilltalande och mindre tilltalande egenskaper som det innebär. Om man nu kan tala om gott och ont i djurvärlden. Jag har faktiskt flera favoriter bland fåglarna, av olika skäl; ugglor - pärluggla, vadare - enkelbeckasin, änder - bläsand... ja det finns många.

Bert Bodin sa...

Mian: Fotograferad från badrumsfönstret på långt avstånd. Det fanns andra, betydligt snyggare bergfinkar, men ingen som poserade så här lugnt.