onsdag, februari 22, 2012

Om att vara southerner

Ikväll var jag bjuden att vara med om några "norrare" ögonblick än jag vanligtvis upplever.

Fotograf Staffan Widstrand hade blivit hitlockad av universitetet som generöst lät allmänheten komma på föreläsning om Arktis och människorna som lever där.

Arktis sträcker sig ju jorden runt, delvis på samma breddgrader där jag bor, men oftast tänker man sig ett område betydligt längre norrut.

Staffan har sedan många år besökt människor som lever i det området. I Kanada, på Grönland, i Ryssland. Han frågade bland annat vad de kanadensiska inuiterna tycker om att vi kallar dem eskimåer. Är det politiskt korrekt?
 - Inte spelar det någon roll, svarade en man. Vi kallar ju er för southerners. Alla utom vi själva är ju southerners, för ingen bor ju norr om oss.

Berättelserna illustrerades med fantastiska bilder på natur, djur och människor. Han tycker om att fotografera i kyla och gärna i morgon- eller kvällsljus.

Staffan avtackades med orden "han som hör med ögonen".
Bra sammanfattning av en bra föreläsning.

*****

8 kommentarer:

Leif sa...

Betyder väl ungefär "sörlänningar" på norrländska?

ab sa...

Men vad är det egentligen för fel på ordet eskimå? Betyder det något nedvärderande?

Kristina sa...

"Norrländska" - vad är det, Leif? Förklara!

Bert sa...

Leif: Jag tycker du ska svara på Kristinas fråga här ovan. Du får samma fråga från mig. ;)

Bert sa...

ab: Ordet eskimå är ett indianst ord från Cree-stammen. Det betyder "den som äter rått kött". Det känns väl inte så smickrande, trots att det ofta ingår rått kött i inuiternas kosthållning. Deras egen benämning på sig själva är "inuiter". Det betyder helt enkelt "människa".

Vi har väl ett liknande fenomen här hemma i Sverige. Samer vill inte bli kallade något annat än samer.

Bert sa...

Kristina: Vi får se vad han svarar.

Leif sa...

Tja, folk som bor norr om oss i det skandinaviska söderhavet, ända upp till  Treriksröset ifall man är vidsynt. Danskarnas "norrland" sträcker sig på sin höjd upp till Småland.

Leif sa...

<span>Tja, folk som bor norr om oss i det skandinaviska söderhavet, ända upp till  Treriksröset ifall man är vidsynt. Danskarnas "norrland" sträcker sig normalt på sin höjd upp till Småland.</span>