söndag, april 10, 2011

Paralleller

Islänningarna verkar ha satt ner foten. Det har i helgen folkomröstat om frågan "betala eller inte betala" en skuld till Storbritannien och Nederländerna.

De har med stor sannolikhet valt att inte betala. Skulden är nämligen inte deras egen. Den är istället resultatet av en privat banks vårdslösa penningäventyr. Banken gick i konkurs, och lämnade britter och holländare med det faktum att de pengar de investerat i Icesave, nu fryst inne. Dessa människor har då skvallrat för mamma staten, som genast curlade itu med "problemet".

Jag förstår islänningarna. Nu kan bankens konkursbo vara värt en del. Men det som inte räcker till därifrån lär de få betala ändå, via staten.

I Sverige, liksom i Tyskland har kärnkraftsindustrin blivit ålagda att själva ta hand om kostnaderna ifall något går snett i deras verksamhet. Jag vet inte om Centern, som varit med och ta fram bestämmelsen, tänker sig att de då har krupit undan och på så sätt slipper säga ett rakt "nej" till kärnkraften. Sminkat, alltså. Förhoppningen är väl att ingen producent av kärnkraft ska våga sig på vågstycket att investera. Men oron är förmodligen obefogad.

I Japan lär kostnaderna (hittills) för Fukushima uppgå till sisådär 800 000 000 000 kronor. Det betyder 6300 kronor per japansk invånare. Skulle samma katastrof hända här skulle det belasta varje svensk med närmare 90 000.
Vilket företag skulle kunna ta på sig den skulden?

Nej - Då får nog mamma staten ta vid igen. Det vill säga vi själva. I det senare fallet med både pengar och hälsa.

Jag tycker att ovanstående exempel manar till eftertanke.
Hur ska vi ha det?

*****
Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

christoffer sa...

Du är medveten om att du har totalt fel på siffrorna.  Den siffran du pratar om är för ALLA sakdor orsakade av jordbävningen och tsunamin.

de beräknade kostnaderna för kärnkraftverket är knapt en tusendel av detta.

eller omräknat per japan runt 10-15SEK.
och omräknat för svenskar ca 100 SEK.

Så sluta med skräckpropagandan är du snäll.
http://www.channelnewsasia.com/stories/afp_asiapacific/view/1118189/1/.html
http://www.morningstar.co.uk/uk/markets/newsfeeditem.aspx?id=134292890103888

Bert sa...

christoffer: Det var ett uttalande i någon nyhetssändning. Jag kan ha missuppfattat. Men samtidigt talar en del källor om att kostnaderna för jordbävningen kan springa upp till motsvarande 1 960 000 000 000 SEK, (även summan 308 miljarder USD har nämnts, exklusive Fukushima) vilket är mer än dubbelt det du hävdar är den totala kostnadsbilden. Sedan är det förstås svårt att att sätta en tidsram för efterverkningar från en kärnkraftsolycka. Skadorna på hälsa och miljö kan dyka upp efter decennier och kostnaden för det bör väl också tillföras kärnkraften. 

Vi kan båda ha helt fel i våra antaganden. Medierna är heller inte särskilt duktiga i att specificera.

Så sluta med den överslätande propagandan är du snäll.