torsdag, augusti 19, 2010

Mat och potatis

- Men vad äter ni, när ni fjällvandrar?
En av mina kolleger frågar mig inför min avfärd.
- Det kan jag berätta när jag kommer tillbaka, säger jag.

Att vandra med tung packning, ibland ett par mil på en dag, kräver förstås energi. Även om man på de stora etablerade lederna kan proviantera på en del av stugställena, så måste man bära det mesta med sig. Vi, som skulle vara borta i åtta dagar och inte passera något inköpsställe fick alltså bunkra ordentligt.

Kravet på maten är att den ska vara energirik. Och lätt. Är den dessutom god, så är det fulländat. Frystorkade rätter är ett alternativ. Pulversoppor, nudlar osv är också nedpackade.
Men tråkigt.

Lite färskvaror kan man ha med sig, för de första dagarna. Men sedan kan man inte vara säker på att de håller sig. Dessutom är de förstås tyngre.

Vi torkar mat själva. Köttfärs, renskav, morötter, tomater. Det ger den bästa fjällmaten. Kan varieras, kryddas och piffas till med diverse knep. En vitlök är inte tung. Lite kryddor i en burk är heller ingen börda.

Så här får ni smakprov:

Frukost kan vara "fjällgröt", det vill säga Ekströms fruktsoppa, eller nyponsoppa med ett par nävar havregryn, pumpa- och psylliumfrön.

Eller fullkornsvälling, med gojibär. (Bild 2 är tagen vid ett tillfälle då vi tog in i en stuga.)














Lunch är oftast någon soppa, eller frystorkad rätt med förstärkning. Eller som här - Pirr, med vit quinoa och en fräsch sallad på nyplockad fjällsyra. (Jag höll på att falla i en grop där, och skriva "färskplockad". Urk!)



Drink före middagen? Givetvis!





Gammeldansk i samtliga fall. Med nötblandning, gojibär, eller med torkat renkött.






Sedan kommer middagen.

När man väl fått upp tältet, tvättat sig i närmsta bäck och bytt till "lägerkläder", så har man inte så mycket annat att göra än att äta. Pyssla med maten. För att få till något lite festligare. Alla frystorkade rätter kan piffas upp och drygas ut. Men varannan kväll åt vi förstås vår egen torkade mat.

Köttfärsgryta med pasta, morötter, tomater. Alternativt kan man använda röda linser istället för pastan, eller quinoa, bulgur och dylikt.



Kaffe, thé med mackor, kex, kakor, mörk choklad ingår förstås också i kosthållningen.
Så det går ingen nöd på oss.

*****

Inga kommentarer: