onsdag, april 07, 2010

Allemansrätt

Min inställning till terrängfordon är säkert väl känd. De är bra bruksföremål för vissa yrken. De kan också tjäna som transportmedel om det sker i ordnade former och med den hänsyn till naturen som säkerligen kommer att bli viktigare och viktigare om vi ska ha något att lämna över till kommande generationer.

Vissa norrbottningar verkar fullkomligt besatta av att missbruka naturen istället för att njuta av den. Visst - när det gäller snöskotrar skyller vi också gärna på norrmännen. Vi har mycket natur, men snart ingen orörd. Europas sista vildmark är en myt.

Skoterfantasterna anser att det är en livsstil. Det får det att låta lite extra tjusigt. Precis som att det vore något som för evigt skulle rättfärdiga naturförstörelse. Att det skulle berika oss. När det istället är precis tvärtom. Själv har jag vuxit upp i Kiruna och nog sjutton tog vi oss ut i naturen utan bensinångor. Nu verkar det vara ett krav. Man ska långt. Man ska högt. Det ska gå snabbt och helst ska det också höras. Är det ett mindervärdeskomplex som skymtar där?

Jag vet att det finns skoterförare som sköter sig. Men de försvinner tyvärr i det allmänna vansinnet. Det finns också organisationer, som förmodligen samlar bara de seriösa och därmed tandlösa. De märks väldigt, väldigt marginellt i debatten och sällan eller aldrig vågar de ge sig på avarterna. Däremot är de bra på att kräva stöd för sin hobby, på olika sätt.

Jag har sett alltför mycket förstörelse på olika håll för att någonsin kunna tycka att terrängfordon för leksaksbruk ska kunna tillåtas. Det är bara i Sverige som lagstiftningen är så liberal. Inte ens i "frihetens stamort på jorden" USA, får man färdas utanför fastställda leder.

Ofta hänvisas till turismen och att den måste utvecklas.
Hört talas om ekoturism???

I DN kan man idag läsa Hanne Kjöllers kolumn, som ställer frågan: En suparkultur att uppmuntra? Jo, den sidan av "livsstilen" finns också. Och den skrämmer. Machokulturen frodas. Att köra skoter berusad verkar inte vara något som hindrar livsstilen.

Vem vågar sätta sig emot?

*****



Läs mer!
Och ännu mer.


Vid skoterspåret. Rånlandet.



Goublavagge, högfjällsdal på 1200-metersnivån i Kirunafjällen. Skoterled???




Sår efter fyrhjuling, och snöskoter. Bilderna tagna i Riksgränsenfjällen i område som ej är tillåtet för terrängfordon, enligt Fjällkartan.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: