onsdag, januari 27, 2010

Örfilar

Jag kan inte låta bli att återkomma till den där fullständigt skandalösa vargjakten som Sveriges regering iscensatte efter nyår.

Landet har fullständigt skämt ut sig internationellt. År 2010 är den biologiska mångfaldens år. Utnämnt av FN. Att miljöminister Carlgren överhuvudtaget sitter kvar på sin post är en stor gåta. Och om han någon gång tänker yttra sig i någon som helst fråga i fortsättningen så kommer åtminstone inte jag att lita på vad han säger.

Nyligen uppdagades att jägarlobbyn även bedriver utbildning i riksdagshusets källare. I skytte. För riksdagsmän. Att en särintressegrupp på så sätt får tillgång till makthavare kallar jag ren korruption. Är inte det olagligt?

I en av mina branschtidningar, Travel News, får regeringen en välbehövlig smocka av ekoturismarrangörer. Här får vi en ny vinkel på hur feltänkt hela affären är. För det är en affär. Den borde faktiskt upp på bordet igen snarast.

Och den härligaste omgången kommer idag från ett antal forskare, som helt nedgör regeringens metoder för så kallad naturvård. Jag njuter varje mening i den debattartikel som idag publiceras i DN:

Erfarenheterna från inplanteringen av vargar till Yellowstones nationalpark i USA visar topprovdjurens avgörande betydelse för väl fungerande ekosystem även i landmiljöer. Vargarna har satt tryck på de stora populationerna av hjortdjur så att den hårt betade växtligheten kunnat återhämta sig, mindre rovdjur som påverkat biodiversiteten negativt hålls i schack och buffringsförmågan mot klimatförändringar har ökat.


.... vidare:

Nuvarande kunskapsläge pekar alltså starkt på att en hög biologisk mångfald på såväl gen- som artnivå leder till stabilare ekosystem som är tåligare och bättre klarar av miljöförändringar. Buffrings- och anpassningsförmågan hos de ekologiska nätverken ökar med ökad biologisk variation och topprovdjuren har en avgörande roll att fylla för att upprätthålla sådan variation.

I ljuset av detta är det ytterst anmärkningsvärt att Sverige allt snabbare är på väg att förvandlas till ett land med miljöer som känntecknas av biologisk utarmning. Vi borde i stället försöka återskapa och bibehålla fungerande ekosystem med rik genetisk mångfald. Den svenska gran- och tallskogen riskerar att bli en enda stor åker av genetiskt främmande populationer. Älg, rådjur, kronhjort – liksom inplanterad dovhjort, samt nu även vildsvin – tillåts nå onaturligt täta bestånd medan topprovdjuren kontrolleras till oproportionellt låga populationer.



Städa i källaren på riksdagshuset, Carlgren.
Sedan kan du lugnt och stilla avgå.
Nej förresten - inte "sedan". NU!
Och ta med dig dina skjutkåta kompisar.


*****


Läs hela debattartikeln i DN.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: