onsdag, maj 27, 2009

Azorerna - Kulturlandskapet

Byn Sete Cidades i sin krater.









Furnas-kratern.


Europas enda teplantager finns här.



Den gröna ön. Ilha verde. Så kallas den ö som jag besökte. Så hette även den biluthyrningsfirma vi anlitade. På slingriga men utmärkt bra vägar drog vi ut med vår Ford Focus. Lättkörd som en leksaksbil.

Landskapet är bedövande vackert. Så det blir mest "vykort" när man skall försöka återge det. Här lever man av jordbruk. Kött, mjölk, ost är det som produceras. En gång livnärde man sig på apelsinodling. Men i mitten av 1800-talet drabbades ön av "apelsinpest" och träden dog ut. Man tog aldrig upp odlingarna igen, eftersom smittan levde kvar. De enda citrusträd man ser är små enstaka trädgårdsodlade. Ön är också känd för sina ananasodlingar.

Korna är lika många som människorna, alltså 130 000. Tur att de inte klumpar ihop sig i "kostäder". De verkar istället tycka om att ströva rätt fritt på de illgröna ängarna. Men kossorna finns nära bebyggelsen. Precis på baksidan av en stormarknad i stan såg jag tre kor, som låg och idisslade.

São Miguel består av vulkaner. Stratovulkanerna är tre giganter. Utslocknade och kollapsade sedan lång tid. Två av dem, Sete Cidades-kratern och Furnas-kratern är bebyggda. Där lever och bor folk, som brukar jorden på olika sätt. Dels är det mycket bördigt, och dels lockar man turister med bad i heta källor och vattenfall. Sete Cidadeskratern är så stor (ca 12 km i omkrets) att där finns flera kratrar i kratern. De stora kratrarna finns dels i väster och öster. Mellan dem finns ett antal konvulkaner (jag räknade till 7-8 stycken), som är små och konformade. De har alltså inte kollapsat.

Byarna ligger tätt och ofta sammanväxta. De flesta ligger utmed kusterna. Undantaget är kraterbyarna.


(Klicka gärna på bilderna och bli överraskad!)

*****
Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: