tisdag, april 21, 2009

Press

Två tragiska dödsfall bland ungdomar inträffade senaste helg i Gällivare. En ung kvinna och en ung man. En tredje ligger i respirator på Gällivare lasarett.

Samtliga tre har använt droger. Det här gäller ungdomar som ytligt sett inte har det dåligt. Inga "knarkare". Samtliga i 18 - 20 års-åldern. Alltså myndiga. Det som tog deras liv var drogen DXM. Det sägs att den är lättåkomlig. "Ett telefonsamtal räcker". Det handlar om en "tillfällighetsdrog".

Förstämningen är stor i samhället. Det är heller inte första gången som liknande saker händer i den kommunen. Tyvärr. Och nu ställs hårda krav. Från politiker, och allmänhet. Från skola och sociala myndigheter. Drogerna måste bekämpas. Med alla medel. Polismyndigheten måste förstärkas, med mera, med mera.

Det spekuleras förstås i vad det är som gör att ungdomar tar till dessa medel. DXM är en drog som sägs ge lugn. Man känner empati och gemenskap med sina kompisar.

En åsikt som kommit fram är att pressen på dagens ungdomar är för stor. Min undran är: vilken press. Varifrån kommer den? Är det kraven från skolan, från föräldrarna eller från samhället i stort. Och varför har den i så fall ökat.

Nuförtiden har unga människor ofantliga möjligheter att förverkliga sig själva och sina drömmar. Jämför jag med hur det var när jag gick i skolan, så ter sig dagens utbud av utbildningar som drömmar. Jag skulle gärna gå i gymnasiet flera gånger till, om jag hade möjlighet.

Är det möjligen så att pressen kommer från dem själva. De unga. Att det är pressen att hänga med, vara cool, se bra ut, inte missa ett enda roligt tillfälle, som ställer till det. De orkar inte med verkligheten. Kanske inte har råd.

Men varifrån kommer då pengar till droger?

Jag vet inte.

*****


Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: