torsdag, december 11, 2008

Genomskinligt

Nu väcks motståndet. Plannja AB varslar ett hundratal (dvs. hälften) av sina anställda. Det sker med den mycket luriga motiveringen att vi har lågkonjunktur. Denna högteknologiska stålproducent, som i alla år stått för utveckling av näringen, och lyckats med att skapa produkter man dittills inte trodde vara möjliga*). Plannja vill nu flytta delar av produktionen till Småland. Till en ort, som inte har järnvägstrafik. Det innebär många och tunga lastbilstransporter med råvaror till, och färdiga produkter från fabriken. Miljötänkande???

Företagsledningen har nu tagits mer eller mindre med byxorna nere, och har fått hela sin arbetsstyrka emot sig. Tack och lov skräder ingen anställd orden. De uttalar sig fritt ur hjärtat oavsett om de är fackliga representanter eller inte. Det är sunt!
Flyttningen till Jernforsen i Småland är beräknad att kosta minst 85 miljoner kronor. Det är lika mycket som vinsten för företaget i fjol.

Plannja AB har som sagt alltid legat i framkant vad gäller nya produkter och nya tillverkningsmetoder. Det är resultatet av ett intimt samarbete med MEFOS, vår internationellt erkända forskningsstation för metallurgi och Luleå Tekniska Universitet.

För mig verkar det helt huvudlöst att förmena en stad, ett län, som stått för de framsteg som företaget gjort, njuta av frukterna av arbetet. Vinsterna skall förstås stanna här.

När skall den där sjukliga fixeringen vid att allt är bättre söderut försvinna ur centralt placerade chefsskallar?

*****



*)Företaget har knoppat av sig också. Hardtech tillverkar bildetaljer, som sitter i allt från Volvo till Ferrari. Det har vuxit och expanderat och luleåföretaget har numera fabriker i USA och i Kina. Utvecklings- och forskningsenheten har man dock behållit här.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: