tisdag, augusti 26, 2008

Splitter

Idag har Rysslands president erkänt de båda utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien självständiga. Två små länder, som vill stå på egna ben. Enligt Georgien är de båda länderna att betrakta som georgiska områden och hur det har gått till att de "hamnat" där de hamnat är förstås en lång historia. Allt var ju Sovjetunionen för inte så länge sedan. Några stora länder blir det inte. De har vardera mindre än 200- respektive 100000 invånare.

I Kaukasusområdet finns många små områden som inte verkar dra jämnt. Stridigheter och konflikter verkar ha varit vardag under århundraden i dessa bergiga trakter. Olika folkgrupper befolkar de olika områdena. Så olika att de inte kan leva tillsammans. De spekuleras nu också om hur Azerbajdzjan, som är ett stort (ca 8 milj) land i sammanhanget, ska kunna hållas enat.

Vad är en folkgrupp? Enligt Wikipedia är det en grupp människor som på ett eller flera sätt skiljer sig från andra grupper. Ett, eller flera sätt! Hur många individer det måste vara för att definieras som folkgrupp står ingenstans att läsa. En stad, en by, en släkt?

Nog är det väl märkligt att människor inte skall kunna existera sida vid sida eller sammanblandade bara för att man räknas till olika folkgrupper. För mig är det helt oförståeligt. Särskilt som de existerat i närheten av varandra i århundraden eller till och med årtusenden. Alla är ju människor. De förment mest intelligenta varelserna på jorden. I Sydossetien bor ossetier och ryssar, förmodligen. De kan tydligen hålla ihop. De verkar helt enkelt gemensamt vilja bli kvitt eventuella georgier, som bor i området.

Och vad säger att ryssar och ossetier kan hålla sams i längden. Kanske vill nordossetierna plötsligt ha ett ord med i laget och slå ihop sig med sina sydliga grannar och bli självständiga i landet Ossetien kort och gott. Vad säger Ryssland då?

Vilken soppa!
Finns det verkligen inget som kan reda den?

*****


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: