lördag, juli 05, 2008

På lördagkvällen...

... tar jag fram en laxfile, benar ur den och delar den i portionsbitar, som jag kryddar med lite salt och peppar och sprinklar lite citron över.

Lindar sedan en skiva serranoskinka av god kvalitet runt varje laxbit och lägger den i en lätt smörad ugnsform. In i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Serranoskinkan skall ha fått färg.

Under tidetn kokar jag potatis och palsternacka skurna i bitar tills de blir mjuka i saltat vatten. Häller av vattnet och mosar, eller kör allt med elvisp medan jag blandar i senap, grädde eller crème fraiche och torkade kantareller. Saltar och pepprar som jag vill. Puren blir inte, och behöver inte vara helt slät.

När det är klart serverar jag laxen på svettig purjo med potatis-/ palsternacks- purén. Sprinklar med ytterst lite soja, och dekorerar med färsk timjan.

Ja, just ja! Svettig purjo får man genom att låta den mjukna i lite smör på så pass svag värme att den inte bryns. Pressa över lite lime, så behåller den sin friska gröna färg.

Smaklig måltid!

Ett viogniervin passar bra till.

Och varför inte prova min goda rabarberdessert efteråt. Skär späda rabarberstjälkar i små bitar och lägg i ugnsfasta portions- formar. Fyll dem bara till en tredjedel. Tillsätt flytande margarin och lönnsirap och pudra över ströbröd. Låt de stå i ugnen i 175 grader i ungefär 20 minuter. Det skall puttra ordentligt i formen.

Ta ut och låt svalna tills de blir ljumna. Vaniljglass läggs i formen, så att den smälter lätt. Servera med en gång.

Mmmmmmmm....

*****


Andra bloggar om:

Inga kommentarer: