söndag, juni 22, 2008

Fint besök



Ibland stannar alla andra mänskliga aktiviteter upp, bara för att koncentrera sig på en enda punkt, ett enda besök. Det är när Makaonfjärilen gör sin entré i paradiset. Det hände igår, när solen sken och vinden tillfälligtvis gick till vila.

Undrar hur vi såg ut, där vi for runt huset för att se vart den tog vägen. Den, liksom de flesta andra fjärilar är ju inte känd för att ta det lugnt och sitta ner och pusta ut, precis. Och eftersom den inte är särskilt ofta förekommande, så vill man ta chansen. Den har hittills saknats i min fjärilsfotosamling.

Men jag slog mig ner vid en lavendelplanta och inväntade. Jag hade lagt märke till att den kort intresserat sig för just den tuvan, när den passerade på sin snabba rundflykt varv på varv runt huset.

Slutligen fick jag utdelning för min strategi. Vet inte hur många bilder jag tog, men det var nog den mest fotograferade individen den dagen.

Makaonen är egentligen ingen sällsynthet. Den förekommer över hela landet vid kust och i inland och även upp mot fjällkanten. Men den är fåtalig. Populationen är inte så stor. Hanen och honan är i stort sett lika, så jag kan inte avgöra om det är herr eller fru, som jag förevigat.

Arten har ett rätt märkligt beteende för att föra släktet vidare. Hanarna samlas gärna högt upp på bergskanter, klippor och liknande i rätt stort antal. Där sitter de och väntar på att honorna söker upp dem. De är skickliga flygare och parningsleken är en snabb dans, som stiger högt upp mot himlen, tills de inte är synliga längre. Sedan sker parningen.

Njut!

*****

Klickbara bilder.
Förstås!

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: