lördag, maj 17, 2008

Vårbruk

Barmarkssäsongen har en stor nackdel. Man måste jobba. Ty även en skogstomt kräver tillsyn. Alltså bar det iväg med diverse skräp till återvinningscentralen (välsignad vare den) i Råneå. Sedan åkte motorsågen fram och några (13 st.) träd fick träda (!!!) in i sin himmel. Därefter var det jordbruk. Redan förra helgen sattes rädisor, rödbetor och romansallad (Blir det novellsallad, om den inte tar sig ordentligt, månne?).

Idag åkte potatisen i jorden, efter att jorden förbättrats.

Svedjebruk har också idkats. Här har bränts slänter och andra plättar med högt gräs. Allt under sträng uppsikt, eftersom arktiska vindar ibland svepte in från havet.

Men när allt är klart gör vi som sälarna ute på fjärden. Latar oss. De har legat därute på grund och stenar och bara tagit det lugnt. En och annan fisk har de förstås dykt efter mellan lättjepassen.

Vi värmer bastun och sitter där i ångan och tittar ut mot fjärden och sälarna. Några gäss flyger förbi med svepande vingslag precis vid vår strand. Drillsnäppan ser lite vilsen ut på landkallens is. Men drillar gör den ändå.

Middag blir det också. Min tur idag. Så jag svänger ihop en vårfräsch enbärs- och röksaltsmarinerad lax, grillad. Med tryffelpotatis och rotsellerisalsa och grillad haloumi blir det fulländat. Lägg därtill ett fyndvin.



Hallonsorbet och vaniljglass leder oss så småningom vidare till kaffet, som serveras med havtorns- och björnbärstryfflar.





Och därute på sitt grund, ser jag den säl, som ockuperat stället sedan i morse.
Vilken lätting!



*****

Inga kommentarer: