onsdag, april 23, 2008

Heja Naturskyddsföreningen...

.. som åter sätter press och försöker göra oss uppmärksamma på hur vi förstör vårt livsrum. Häromsistens var det handdukarna som testades och kritiserades. Nu är det dags för kläder. Man har funnit att det nonylfenol, som finns i vårt vatten och i olika organismer i naturen kommer från bland annat t-shirts, som importerats från länder utanför EU.

Nonylfenol bildas när textilier som är behandlade med nonylfenoletoxylater tvättas. Inga svenska reningsverk klarar av att ta hand om giftet. Det går rakt ut i naturen. Nonylfenoletoxylater är förbjudna att använda i Sverige sedan 80-talet. Ändå finns det här.

Nu gäller det för vår miljöminister att pressa vidare. Upp i EU. Den kemikaliepolicy (Reach), som finns är för svag i vissa sammanhang. Det måste ändras.

Vi konsumenter måste noga överväga våra inköp av billig konfektion. Det är svårt, eftersom marknaden översvämmas av lågprisprodukter. Ansvaret måst läggas på oss alla trots allt. Jag är ytterst restriktiv, när det gäller klädinköp och försöker ta rätt på varifrån grejerna kommer.

Några invänder då, att vi sätter fattig befolkning i producentländerna i en sämre situation. Kanske det. Men helt säkert är även de på sikt betjänta av att sluta med minsta motståndets taktik, se över sina metoder och höja priserna. Jag blir alltid mycket misstänksam mot alltför billiga produkter. Hur i herrans namn kan man sälja kostymer för 999 kronor på Dressman. Med vetskap om vilka marginaler butiken har, så kan en sådan kostym kosta högst tre-fyrahundra i inköp (förmodligen ännu mindre), och vad har då producenten fått?

Det största ansvaret måste läggas på importörerna, inköparna. De har makt. Utnyttja den!

Och du.... Shoppa mindre!
Det kommer du inte att lida av.

*****


Svenska Naturskyddsföreningen

Inga kommentarer: