måndag, oktober 01, 2007

Vi lever i en myt

Gamla Sverige. Bäst i världen. Högsta levnadsstandarden. Det är väl det vi går och tror fortfarande. Alla andra har det sämre. Visst känns det som en klump i halsen, om man börjar tvivla? Och så står man där med darrande underläpp, när illusionerna brister.

Givetvis har vi det bra. Kanske till och med lite för bra. Ibland. I alla fall vissa av oss.

Ren och fin natur har vi också. Andra europeiska medborgare kommer hit för att njuta av stillhet, ren luft, rena skogar och fina vatten.

Det där sista - det rena vattnet - har nu visat sig inte hålla EU-standard. Vi har till och med fått bannor från Europakommissionen för att vår vattenkvalitet i sjöar och vattendrag. De innehåller gifter, hormonstörande substanser. Nonylfenoler är det ämne som nu seglat upp på reningsverkens lista över värsta fridstörare. Våra reningsanläggningar klarar inte av att ta hand om nonylfenoler.

Och nu skulle EU kunna kräva att vi bygger ut reningskapaciteten för miljardtals kronor, för att verkligen kunna leva upp till "bäst i världen", "rent vatten".

Nonylfenolerna kommer från textilier, kläder, handdukar, lakan m.m. importerat från låglöneländer, långt borta. Länder som tvättar plaggen i medel som innehåller nonylfenoletoxylater, ämnet som bildar nonylfenoler, när vi i vår tur tvättar.

Jag hoppas ju att vi väljer att inte rätta till sakernas tillstånd genom att bygga ut reningsverken. Vi måste nämligen ändra på källan till föroreningarna. Vi kan inte längre bara ta bort symptomen. Det är sjukan som skall elimineras.

I EU är det förbjudet att använda nonylfenoletoxylater. Men tyvärr finns de alltså kvar i importerade produkter från andra världsdelar. Kräv därför att du skall få veta om det du köper innehåller giftet. Det är enda sättet att få en ändring till stånd. Handeln måste lära sig att ställa höga krav från sina leverantörer. Och vi har råd att betala någon krona extra för att tillverkarna skall kunna använda bättre tillverkningsprocesser. Det kostar massor mer att bygga ut reningen. Så det är bara att välja.

Här gäller det nämligen att se om sitt hus.
Vårda myten.
Så att den blir verklig.

*****


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: