lördag, juni 23, 2007

Mot natt

Huset tystnar. Från nedervåningen hör jag någon borsta tänderna. I rummet intill bläddrar någon i en bok. Gästerna finner sin ro, liksom jag. Ute skiner solen. En hund skäller. Det är grannens Lukas, den glade spanieln.

En härlig dag har gått. Med sköna stunder i solen. Lugn och avkoppling. Samtal och diskussioner. Kaffe och äppelkaka. Två envisa svalor har försökt bygga bo på vår bastubro. Vi vill inte ha dem där, så vi sätter upp nät. Surt börjar de snegla på bostadshusets balkong. Men vi sätter stopp, även där. Svalor är trevliga, men de skitar ner något fruktansvärt. E, som är socialsekreterare försöker anvisa annan bostad. Ladan föreslås, eller bastuns sida. Inget duger. Vi får till slut sätta upp ett nät även på balkongen. Glada är de inte, svalorna.

Bastu på eftermiddagen. Skönt. En slummer medan gästerna fixar hela middagen. Det stökas i köket. Jag hör det fast jag sover. Det är ett vilsamt surr och slammer. Inget, absolut inget, behöver jag hjälpa till med. Allt sköter gästerna om.

Ett glas svalt vin på altanen. Havet har legat fullständigt stilla idag. Myggorna har tagit slut. Vi sitter kvar länge efter maten. Lyssnar på taltrasten. Hör hur en granne åker ut med båten för att vittja sin mjärde.

Sommaren är ljus.
Svalorna svirrar, men gör inte anspråk på bostad hos oss.




*****

Inga kommentarer: