tisdag, februari 27, 2007

Vidga vyerna

Sverige skall byggas om. Delas upp på nytt. En ordning som gällt i hundratals år håller på att ändras. Den så kallade Ansvarskommittén har idag lagt fram sitt förslag till hur landet skall administreras i framtiden. Gamla gränser kommer inte att gälla. Länen försvinner. Regionerna kommer.

Till försvar nämns oftast att de nuvarande länen/landstingen är för små, för att optimalt kunna utveckla sjukvård, kommunikationer med mera.

Två regioner har redan provat på den här formen av samarbete mellan gamla län, sedan 1997. Region Skåne (f.d. Malmöhus och Kristianstads län.) och Region Västra Götaland (f.d. Göteborgs-, Älvsborgs-, och Skaraborgs län.) Jag känner inte till hur lyckosamma dessa sammanslagningar har blivit. Vad jag vet är att Västra Götaland varit på tapeten många gånger med förskräckande rapporter om kaotisk sjukvård.

EU har också förespråkat större administrativa och mer självständiga regioner, som ett bra arbetssätt. Och där har vi väl också en knäckpunkt. Hur självständiga kommer staten att låta regionerna bli? Vad jag förstått så har Ansvarskommittén inte lagt några förslag om den viktiga detaljen.

Däremot pekas på att det hela är förslag, som skall diskuteras, stötas och blötas för att stimulera att regionerna växer fram underifrån, det vill säga från folket. Men röster finns också, som säger: Aja baja! Fixar ni inte det här själva, så kommer ni att tvingas in i en region. Senast 2014.

Låt mig få peka på ett par "underifrån" växande exempel. Norrbottens län är tillsammans med Västerbottens län med i det så kallade Barentssamarbetet. En region som omfattar hela Nordkalotten*). Barentsregionen har fungerat mer eller mindre bra i hela 14 år. Tidvis oförsvarligt försummad av regeringen. Här bor sex miljoner människor, med sina speciella förhållanden klimatmässigt och geografiskt (stora avstånd).

Haparanda/Tornio är ett lysande exempel på hur samhällsnyttiga verksamheter kan samordnas till och med över nationsgränser. Polis, brandväsen med mera samarbetar nära. I Övertorneå/Ylitornio turas vårdcentralerna på respektive sida om gränsen att stå för jourverksamheten.

Bottenviksbågen är ett samarbete mellan kustkommunerna från Skellefteå till Raahe(Brahestad). Här ryms bland annat två universitet. Luleå Tekniska Universitet och Universitetet i Oulo(Uleåborg), delar av Nokias utvecklingsverksamhet, med mera.

Igår hopkopplades och invigdes ett höghastighetsnät mellan IT Norrbotten och Bredbåndsfylke Troms. Det lär vara Sveriges största och snabbaste regionala bredbandsnät och skall användas för samarbetet mellan Sveriges och Norges nordligaste län. Även här har sjukvården en stor betydelse. Universitetssjukhuset i Tromsö ligger betydligt närmare Kiruna, än vad sydliga Umeå gör. I Norge har man tydligen kommit längre än vad vi har vad gäller IT-baserade sjukvårdslösningar med undersökningar och diagnostik via fjärruppkoppling.

Samarbete över landsgränser och till och med utanför EU. Det kommer väl förstås Bryssel att snorka över, men det struntar vi i. Vi kanske inte vill kopplas ihop med resten av Norrland. Så trät vidare i övriga landet, med att jämka ihop er.

Vi i Sveriges mest internationella län, har redan börjat.

*****



*) Nordkalotten består av de län som genomkorsas av polcirkeln, plus närmast angränsande.

Läs mer:
Fler inlägg på den här bloggen.
Ansvarskommitténs hemsida.
Ansvarskommitténs ordförande Mats Svegfors försvarar förslaget i dagens DN.
Länstyrelsen i Norrbotten informerar om Barentssamarbetet.
Bottenviksbågens hemsida.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: