torsdag, februari 22, 2007

Kändis i stan

En av våra svenska världskändisar har varit här. Den 21 juni 1732 närmare bestämt. Under sin lappländska resa passerade han stan och övernattade. Då hade Luleå flyttat från det vi nu känner som Gammelstad sedan 83 år, och enligt honom själv, tyckte han att den nya staden låg på en steril ö i havet.

Innan han kom till Luleå bodde han hos Solanders i Öjebyn, Piteå gamla stad. Deras son var elev hos Linné. Daniel Solander fick förmånen att så småninom följa med James Cook på hans färder över haven. Att han var med, när Cook upptäckte Nya Zeeland är klart. Tänk om det till och med är så, att ögruppens första europeiska fotavtryck sattes av en pitebo.

Linné fortsatte sedan sin resa genom Norrbotten och Lappland och dokumenterade vad han såg. Han insåg att här fanns en värld, som få i det övriga Sverige kände till. Enligt vissa uppgifter var det inte bara blommorna på marken han beundrade. En kärlekshistoria någonstans i de lappländska fjällnära skogarna ryktas det också om. Inte så märkligt, kanske. Han var 25 år gammal, ogift. Herregud, han var väl bara människa. Han också.

Carl von Linné uppmärksammas på vårt sätt vid stadshuset i Luleå.
Istavlan är cirka 2,5 gånger 2 meter i storlek.
Norrbottens landskapsblomma åkerbär avbildas i isen.
Lapplands landskapsblomma är fjällsippan.
Linnean är Smålands landskapsblomma, men växer
i mycket stora mängder, långt uppe i fjällvärlden.



Läs mer om Carl von Linnés norrbottensbesök.

Jag hade tänkt länka till den officiella Linnésidan också. Men eftersom jag inte fick använda en av deras loggor, så blev det inget med det!

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: