onsdag, februari 07, 2007

Bilkap

Tänk dig att du kommer till en trafikolycka och stannar för att hjälpa till. Inga döda, bara några som är lite omskakade. Det är -25 grader och bilen som de två färdats i är obrukbar, kvaddad. Du erbjuder dem förstås att sitta i din bil och vänta på räddningstjänsten.

Så gjorde en taxichaufför här i stan igår. Offren steg in och satte sig i hans bil för att värma sig och för att vänta. Räddningstjänsten kommer. Läkare gör bedömning att de som sitter i bilen inte kan ta sig ut själva. Därför sågas taket upp och de, som nu blivit patienter lyfts upp ur bilen. Bedömningen må vara riktig, det kan inte jag avgöra.

Taxichauffören får sin bil sågas sönder. Taket tas av. En ny Mercedes (värde ca 400000 kronor) blir färdig för skroten. Men nu kommer räkningen.

Hans försäkringsbolag kräver förstås självrisk. Cirka 13000 kronor. Chauffören förlorar ungefär 4000 kronor per dag i intäkter, så länge han inte har ny bil.

Detta får han bjuda på! Och vill han processa om det, så får han bekosta den proceduren själv.

Det måste väl finnas någon fond, som kan ställa upp i de här sammanhangen. Har vi ingen "trafikofferfond" (jfr. Brottsofferfonden), som kan gå in och ersätta.

Så kan det gå. Akta dig för att vara hjälpsam.



Läs om hela historien i NSD


Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: