torsdag, november 30, 2006

Skämmes Norrbotten

Här tror man förstås att man bor i den bästa av världar. Tills man slår upp morgontidningen. Miljön i hemlänet lämnar mycket i övrigt att önska. De friska sjöarna, de rika skogarna, de vackra vidderna är inte så mycket att skryta med, visar det sig.

Miljön har inte blivit blir inte bättre. Det visar Länstyrelsen i en rapport. Det finns mål uppsatta, vissa skall nås till år 2020, men andra skall vara uppnådda redan om 3 år! Det rapporten visar är att det knappast ligger inom rimlighetens ram.

Vad är det då som saknas? Bottenviken har god hälsa, jämfört med mamma Östersjön. Vi har ingen övergödning i jordbruket, och försurningen är låg jämfört med övriga landet. Förutsättningarna verkar ju bra. Men det är bara skenet. Ensidigt och omfattande skogsbruk utarmar naturen. Liksom annan råvaruutvinning, gruvor, älvutbyggnad med mera.

Att ens börja fundera på att tillåta uranbrytning, med allt elände det för med sig, borde vara straffbart. Och gnället om att vi har för många naturresevat och nationalparker känns också väldigt ihåligt.

Många orter i Norrbotten har lika dålig luftkvalitet som storstäderna i söder.
Trafiken tätnar. Bilar, snöskotrar, fyrhjulingar....

Vi har hört det förr. Vi måste börja avstå, och bygga vidare.
Bygga Norrbottniabanan. Utveckla regionaltrafiken. Tänka eko-turism.
Det är dags att sätta stopp och börja rätta till, alltså! Dags att börja ställa in sig på ändrad livsstil. Vi måste kunna se varandra i ögonen.

Så tänk efter, nu när väckarklockan ringer igen.
Och nåde dig om du så mycket som petar på snoozeknappen!




Hur mår ditt län? Klarar ni de 16 målen, som Riksdagen satte upp 1998? Berätta!

Läs mer!

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: