onsdag, november 01, 2006

Helhet

Med anledning av mitt inlägg om friare tyglar för jägarna igår, vill jag lyfta fram Samuels kommentar. Varsågod!

I går, med start kl. 20.00, såg jag ett otroligt intressant program på Discovery om vad som händer i naturen när rovdjuren försvinner.
I amerikanska Yellowstone - och tillika världens äldsta nationalpark - så har man sedan 1930-talet sett hur deras skog och växtlighet avtagit alltmer trots att det rört sig om orörd natur i en skyddad nationalpark.
Men så började några anställda och forskare fatta misstankar: det hade inte växt några nya aspar sedan 30-talet och den växtlighet som skyddat marken från erosion, vid flodbankar, hade också förändrats sedan den tiden. Och så kom man på det: den ursprungliga varggruppen hade försvunnit på 30-talet efter (sedvanlig) hänsynslös rovjakt. Det fick till effekt att stora växtätare åt upp stora delar av växterna som tidigare skyddat naturen till följd att både bäver (som inte hade sjögräs mm att bygga med) eller småfåglar (som inte hade skydd i form av skog och högt gräs) också försvann. Dessutom så blev det färre insekter då alla dessa andra djur försvann. Hela ekosystemet rubbades när vargen försvann!

Men i slutet på 1990-talet så återinförde man ett drygt 30-tal vargar från Kanada och nu uppgår vargarna till drygt 150 stycken. Och vad har hänt: jo, mycket riktigt så har växtligheten börjat frodas igen (då vargstammen håller efter antalet stora gräsätare) samtidigt som både bäver och småfåglar återvänt.

Samuel | Edit comment Delete comment | Email | Homepage | 06.11.01 - 05:25 | #
---

Samuels redogörelse går helt i linje med ett inlägg som jag gjorde den 3 oktober och där även en debattartikel från DN diskuterades.

Här hittar du inlägget från 03 oktober.
Och här är DN-artikeln.

Allt hänger ihop.
Det är det vi måste lära oss.



Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: