torsdag, juli 13, 2006

De skitiga tyskarna

Tur att vi har algblomning. Och dåliga jordgubbar.

Inte för att jag önskar någon att alltid ha det så. Men det är två företeelser som verkligen kan engagera svenskarna så här i högsommartider. Plus ”Allsång på Skansen”, förstås.

Sommaren är ju helig för oss – inget skall förstöra den.
Varför gör vi då det?

Vi tar en sak i taget.
Algblomningen har sin orsak i att fullt naturliga alger i havsvattnet, med hjälp av värmen förökar sig. Men inte bara av värmen. Du hjälper till. Vitt, härligt, luftigt och nygräddat bröd. Det bara måste du ha till frukosten på sommarverandan. Och nu kan du få det från snart sagt varenda kvartersbutik. Det kallas bake-off. Den typen av bröd kräver extra proteinrikt mjöl. Det kräver extra konstgödning. Växtligheten kan inte ta hand om allt, som slängs på åkrarna. Det får havet göra.

I Sverige tvättar och diskar vi med medel, som innehåller fosfater. Det är inte bra, och det har vi insett länge. Därför har kommunernas reningsverk för dyra pengar försetts med möjligheter att rena avloppsvattnet från fosfaterna. Men en miljon hushåll är inte anslutna till kommunala reningsverk. Fosfaterna rinner ut i havet och ger tillsammans med överskottet av kväve från jordbruket, en härlig buljong, som algerna glufsar i sig, trivs med - och blommar.

Om man lyssnar till de stora jordgubbsodlarna i södra Sverige, så vill vi alla ha stora, röda, genomfärgade och friska bär. Därför odlar de gubbar, som har dessa egenskaper och som dessutom tål transport i hundratals mil. Gissa vad sådana jordgubbar kräver. (Se ledtråd ovan!)

Men smaken då? Handen på hjärtat – tycker du att årets jordgubbar är goda. Så där aromatiska och söta, som du egentligen vill ha dem. Som du minns dem från förr?

”Så du menar att det är vi, de enskilda människorna, som bär ansvaret för algblomningen,” säger en programledare i Ring P1, med överraskat tonläge. ”Det var intressant!”

Ja – vad trodde hon?
Vad tror du?

Nå! Det där med tyskarna då?
Jo, de har förbjudit fosfater i tvättmedlen sedan tjugo(!!!) år. Istället för att gå tvättmedelsfabrikanterna till mötes och installera extra reningsutrustning. Men så är de väl lite smutsaktiga också.

Eller?

Nej - det är ledsamt nog inte så enkelt. Fosfaterna elimineras genom att man istället tillsätter s.k. ceoliter (nej, inte celluliter!) i tvättmedlen. Ceoliter kan våra reningsverk få problem med.

Så den där baken vi har - den sitter där den sitter.
Hur vi än vänder oss.

Men visst är det tur att vi har algblomningen och jordgubbarna?
Kanske vaknar vi till i vår miljömedvetenhet.

Nu börjar ju förstörelsen märkas.
Vi ser den.
Vi känner den.

Trevlig sommar!




Uppdatering: De där ceoliterna heter zeoliter. Ville bara korrigera det.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: