torsdag, juni 08, 2006

Hur skall vi ha det

Mångkulturellt, eller lagom småtrist. Kanske både ock.

Läser Integrationsverkets barometer, där man undersökt våra synpunkter kring invandring.

Det är rolig läsning. På flera punkter ställer vi oss mer positiva till de nya svenskarna och det som invandringen för med sig, jämfört med den förra undersökningen.

Åtta av tio svenskar stöder ett mångkulturellt samhälle.

Så lyder rubriken på dagens debattartikel i Dagens nyheter.

I relation till mätningen 2004 har det skett två signifikanta förändringar: dels ökar de som ställer sig försiktigt positiva till ett Sverige präglat av mångfald, dels minskar de som är negativa.

Så långt Integrationsverkets artikel i DN.

Sedan blir man bestört när man ser resultatet av Aftonbladets och Lunarstorms "Ungt val", där resultatet ser långt ifrån hoppfullt ut, när det gäller samma fråga. Där blir alltså Sverigedemokraterna, med klart främlingsfientliga åsikter, det tredje största partiet.

Hur hänger det ihop? Är det inte så att ungdomarna är mer bekanta med nya kulturer, har fler kompisar med invandrarbakgrund etc.

Det visar sig också i Integrationsverkets undersökning att stödet för att kommunerna bör göra insatser för att integrera, minskar i åldersgrupperna under 30 år. I stort är det stödet oförändrat, vilket borde betyda att det ökat bland den äldre befolkningen.

Jag vet inte vad detta tyder på. Men det är första gången jag upplever att den unga befolkningen visar mer konservativa åsikter än de äldre.

Å andra sidan har ju ungdomen alltid gjort revolt, då och då. Att den revolten (om man nu kan kalla resultatet av "Ungt val" så) går åt det konservativa hållet är kanske bara naturligt, när den äldre befolkningen radikaliserats.

Allt går i vågor.

Och mellan topparna finns dalar.




Uppdatering: Precis när jag pingat mitt inlägg hittar jag en liten blänkare hos SVT, som också stämmer till eftertanke.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: