torsdag, mars 23, 2006

I nöd och lust

Igår blev jag medveten. Medveten om att jag inte varit det förut. Jag har blivit en dubbel personlighet. Det blir man om man har mobiltelefon.

Då fick jag nämligen lära mig hur lätt man kan bli stympad. Om man får sin mobil stulen, eller tappar den, så ringer man antagligen sin operatör för att spärra abonnemanget. Men man skall också anmäla det till polisen. För att det skall bli riktigt bra, måste du också ange telefonens id-nummer. "Personnumret" som det kallades.

Varför? Jo - Ett spärrat abonnemang innebär att telefonen kan användas av den som stulit, eller hittat den. Den personen behöver bara sätta in sitt eget SIM-kort. Och vips, kan den ringas med som vanligt. Du, däremot, måste skaffa både nytt nummer, och ny telefon, med allt vad det innebär.

Har du däremot uppgift om telefonens "personnummer", och abonnemangsnummer så blir telefonen obrukbar efter spärrning. Dessutom kan du köpa ny telefon och behålla ditt gamla nummer.

Det där id-numret har du antagligen slarvat bort. Det fanns troligen på ett papper i kartongen, när du köpte din telefon. Men räddning finns.

Ta ut batteriet. Bakom det finns en liten klisterlapp. Där står id-numret. Anteckna det på säkert ställe.

Och du kan fortsätta med din dubbla personlighet.




Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: