onsdag, februari 08, 2006

Minskat fettintag har ingen effekt på synen

I nästan hela mitt liv har jag lagt mig vinn om att äta bra. Väl valda råvaror tillagade på ett sätt, som förhoppningsvis skall göra såväl näringsvärde rättvisa, som smaklökar tillfredsställda.

Där ingår ett stort mått frukt och grönsaker. Försöker få i mig 1 kg, frukt och grönt per dag. När jag började med det, var det många som undrade; 1 kg - det verkar oherrans mycket. Men ät en banan, ett äpple och en apelsin, så har du där rätt mycket redan.

Fett äter jag. Men medvetenheten om vilket fett, har vuxit sig stark sedan länge. Vegetabiliskt, omättad, omega-3, omega-6. Allt det där finns i frukt, grönsaker och fisk. Kött äter jag också, men oftast ren, som är mycket magert och mycket proteinrikt.

Min vikt ligger konstant kring 72-73 kg. Minskar till under 70 efter en fjällvandring, och gick ner till 66, är jag hade lunginflammation för 10 år sedan. (Lillbabs - släng dig i väggen. Minus 7 kg på en dryg vecka. Utan motion!)

Fettintaget är alltså under kontroll. Och lågt.

Men inte fasen påverkas synen.

Jag bär glasögon. Det gör jag för att se bättre. Med mitt låga fettintag borde jag alltså ha syn som en hök, genom mina glasögon. Men där är det fett. Hur mycket man än putsar, hur mycket man försöker undvika att ta på glaset (vilket inte är särskilt svårt), så ser glasögonen oftast ut som bestrukna med vaselin. Eller att någon har ätit en engelsk frukost på dom. Med bacon och stekt svamp.

Putsar gör jag sådär någon gång varje dag. Men vad hjälper det? Skiten blir lite utsmetad och därmed ökar genomsikten, men till priset av blåstrimmiga flammor, som vid blicken riktad mot en lampa uppvisar ett nyårsfyrverkeri av stjärnor, strålar och kometsvansar.

Så man putsar en gång till. Då har en sån där blå flamma bara flyttat sig lite åt höger, eller vänster.

Tar till fönsterputs och mjukaste linnetrasan. Jepp - då blir det bra. Förutom där längst inne uppe mot näsroten. Där sitter nåt. Puts, puts med trasan igen och så har man smetat ut hörnet över hela glaset. Allt förgäves. Då struntar man i det, bara för att finna att ett litet mjäll fastnat på glaset mitt framför pupillen. Blåser bort det. Ibland går det bra, men oftast inte. Det sitter som berg och hela blåsproceduren slutar oftast med att man har salivdroppar - ja, spott överallt.

Vad gör man?

Kan man köra dom i diskmaskin? Med Yes SuperPlusFinish-medel.

Inga kommentarer: