tisdag, februari 07, 2006

Det är stort - Universum

Ibland undrar jag hur många världar det finns. Jag är väl i och för sig också i min egen lilla värld rätt ofta. Men jag är också rätt noga med att hålla mig informerad om vad som händer omkring mig.

Det finns dock några världar som jag har extra svårt att förstå mig på.

  • De ointresserades värld. Människor som liksom bara flyter omkring mer eller mindre omedvetna om det mesta. De kan missa "jättenyheten Hugo", som varenda nyhetssändning, varenda tidning och varenda diskussion har handlat om de senaste dagarna. Totalt omedvetna. Vet inte om det är synd om dem. De kanske istället är de mest lyckliga. Jag har stött på en del personer från den världen.
  • Boobsvärlden. Alltifrån de som bara tittar på Big Brother och liknande såpor och identifierar sig med deltagarna där, till reklammakare, som fortfarande gör kvinnors bröst till objekt. (Tänker på Lindex senaste reklamdrive, som nu dras in.) Många i denna värld besöker även De ointresserades. Men hallå! Vakna!
  • Direktörsvärlden. Ni vet, de där som blir missnöjda och gnälliga och på gränsen till ruinerade om man kommer på dem, så att de måste betala 14 miljoner extra i skatt på sin 340 miljonersinkomst. Ja, ni förstår säkert vad jag menar med att jag inte förstår.
  • Den fundamentalistiska religiösa världen. Full av hyckleri, dubbelmoral och skenhelighet. Värst är de riktningar som till varje pris skall dyvla på en sin uppfattning. Den enda sanningen. Bah! De flesta institutionaliserade religioner har bara lett till jämmer, krig och elände. Och till en massa inskränkta människor, som kan göra vilka tokigheter som helst, i sin guds namn.
Ingen inom ovanstående kategorier behöver vara särskilt ointelligent. Det är inte där det sitter. Men jag är i alla fall för dum för att förstå mig på deras världar.

Generaliseringar - Javisst! Men då får man lära sig ett och annat av alla intelligenta kommentarer som detta inlägg kommer att resultera i.

Inga kommentarer: