fredag, januari 20, 2006

Den som söker, finner

Blogga!, ropar en rubrik i dagens Norrbottens Kuriren. (Tyvärr kan jag inte länka direkt till artikeln, eftersom tidninges sajt inte har permalänkar.) Jag ger mig förstås i kast med den kompakta texten, som talar om bloggandet i allmänhet. Vad som hänt, hur det har hänt och vad som kommer att hända med bloggen som företeelse.

I pappersutgåvan av tidningen är artikeln uppslagen över ett helt uppslag, och ingår i konceptet Fredagsyra. Den är skriven i bloggform (journalister är märkbart fascinerade av vår form!) och skildrar skribentens vedermödor för att försöka greppa detta med bloggandet. I början (slutet) av artikeln får vi också tipset att börja från slutet, dvs nerifrån, för att läsa artikeln i bloggordning.

Vad hittar jag om inte detta:
Ringer upp Bea från Boden som bloggar nästan varje dag. Ungefär 20 läsare följer den regelbundet. Hon vill skriva av sig och få respons på funderingar ibland. Typisk dagboksbloggare alltså. ”Och hålla kontakt med familjen som inte bor här” säger hon och tipsar om några andra bloggar. ”Ögonblick i norr” är en som är bra. Får inte tag på Bert som skriver den.

Visst hoppar det till lite i glädjehjärtat.

Men samtidigt blir jag kritisk. Vadå - "får inte tag på Bert"??? I högerkanten finns det lilla ordet Kontakt i fetstil. Klickar man där så finner man min e-postadress.

Vidare tycker journalisten (okänd, eftersom artikeln inte är signerad. Tala om svår att få tag på!) att det är få, som bloggar i Norrbotten.

Tips: Leta här!
Blogwalk har utmärkt länsvis indelning av bloggarna. Den visar "Antal bloggar i länet: 35. Befolkning: 252 061. Det går 7 202 personer per blogg i detta län, jämfört med 7 819 för hela riket."

Och Blogwalk reflekterar endast de bloggar som finns registrerade på Var är du. En betydligt mera aktuell och uppdaterad källa, jämfört med Bloggportalen.se, som artikeln refererar till. Bloggportalen.se har ju, som vi vet, haft svårt att hänga med i registreringarna, eftersom det varit lite krångligare att anmäla sig där.

Nåväl - Det finns troligen ännu fler bloggar i Norrbotten än de bloggar som nämns ovan, alltså. Men redan dessa siffror skäms väl inte för sig, eller hur? Över riksgenomsnittet!

Vad kan man mer begära? Mindre förvirrande artiklar, kanske!




Tack till: Béatrice(som tipsade om min blogg), Monica på Luleå Tekniska universitet (som tipsade om artikeln), och du okände på Kuriren!

Inga kommentarer: