onsdag, november 09, 2005

Kemiindustrin fular

Om du sysslade med samhällsfarlig verksamhet, skulle du troligen åka dit.

Varför gäller inte detta alla?

Kemikalieproducenterna i Europa tillverkar och distribuerar 30000 olika produkter. Ofta med beståndsdelar som vi inte har en aning om vad de innebär för människor, djur eller miljön överhuvudtaget.

Sveriges Riksdag har i full enighet enats om en hård linje gentemot kemikalieindustrin. Här tycker vi att fabrikanterna skall bevisa att deras produkter inte innebär fara.

Naturligtvis har industrin motsatt sig detta och tycker att det är myndigheternas sak att undersöka och varna. Man häpnar!

Det annars så statsogillande näringslivet vill plötsligt stödja sig på den offentliga sektorn. Det blir ju förstås billigast så, för kemigubbarna, om skattebetalarna står för den notan.

Nu skall frågan upp på EU-nivå den 17 november. Förslaget till europalag kallas 'Registration, Evaluation, Authorisation and Restrictions of Chemicals' (Reach). Skall lagen skärpas, som bl.a. Sverige vill? Eller skall den mer liberala linjen gälla.

Tyvärr har vi många stater emot oss, men det finns även förrädare i den svenska gruppen av 19 europaparlamentariker. Sverige är alltså, trots en enig Riksdag, inte enigt på högre nivå.

Det är skämmigt.

Inga kommentarer: