måndag, oktober 03, 2005

Religion och etik - går det ihop?

Av vilken anledning skall vi tillåta kosher- eller halalslakt i Sverige? Frågan är aktuell igen och diskuterades i radio i helgen.

P1 Morgon i fredags intervjuade Lena Posner Körösi från ett Judiska centralrådet. Hon framhöll vikten av att djur som slaktas inte är bedövade i förväg. Hon hävdar att den typen av slakt måste kunna ske i den grundlagsbefästa religionsfrihetens namn. Dessutom hävdar hon att det bara är i Sverige som det är förbjudet. Och?

Johan Beck-Friis, djurskyddsansvarig från veterinärsförbundet, var starkt kritisk till att tillåta slaktmetoden. Det kan, enligt honom, ta upp till 3-4 minuter innan djuret dör. Han anser vidare att vår starka djurrättstradition sedan många år måste respekteras och överordnas religiösa krav.

Vidare intervjuades en muslimsk ägare till ett halalslakteri i Stockholm. Han hade absolut inget emot att tillmötesgå de svenska kraven.

Jag har inget emot att människor vill hålla sina traditioner vid liv oavsett var man bor och hur man lever.

Men när det handlar om liv och död, har jag starka invändningar mot att man följer någon gammal snedvriden urkund från den tid, då jorden ansågs platt och var universums medelpunkt. Då spelar det ingen roll om det gäller djur eller människor. Vi kan inte leva efter samma förutsättningar nu. Utvecklingen har gått framåt, tack och lov. De flesta människor inser det - andra verkar inte vilja det.

Vi är ett mångkulturellt land, och skall så förbli. Det har vi mycket gott av. Vi är också ett starkt sekulariserat land. Och jag skulle definitivt inte ha något emot att vi blev ännu mer sekulariserade.

Om vi börjar ge efter för den här typen av nycker, vad blir då nästa begäran från högreligiöst håll?

Det finns ju fundamentalistiska riktningar som i religionens namn skär halsen av folk också.

Utan bedövning!

Inga kommentarer: