söndag, oktober 16, 2005

Hösthelg i stugan

Blåsten väckte oss mitt i natten. Den tog tag under takfoten och lyfte taket. Så kändes det. Men så var det inte, tack och lov. Men ett extra knak i timmerväggarna gjorde att jag ville kolla att allt var okej på nedervåningen. TV-antennen på taket har också kusliga ljud för sig, när det blåser. Strömmen hade gått. Kolsvart ute, kolsvart inne. Det känns lite kymigt att gå nerför trappan i totalmörker. Men man vill ju åtminstone leta rätt på pannlampa och batteristrålkastare. Känns tryggt att kunna se.

Vi är ovana vid stormar här i Norrbottens kustland. Nu blåste det hårt, men var aldrig i närheten av stormstyrka. 18 - 20 sekundmeter räknas som kuling.

Lördagsfrukosten kom på bordet ändå, när dagsljuset lockat upp oss ur sängarna. Jo man har ju reservkraft i form av gaskök, för alla eventualiteter.




Där satt vi och käkade frukost och kollade på granar och tallar som vajade betänkligt. Fjärden gick blygrå med fräsande vågor, trots att vinden blåste från land.

En promenad nere vid stranden fick bli dagens aktivitet, förutom en tur till Råneå och återvinningen där. Gamla datorn fick sin sista viloplats. När vi kom tillbaka var det dags för kaffe, som precis blev kokt på gasen, när strömmen kom åter. Dryga tio timmar hade den varit borta.


              Vid den här stenen brukar vi vanligtvis kliva i våra havskajaker.
                Nu hade vinden pressat bort allt vatten.






Resten av dagen var bara mys, med god drink före maten, västerbottenbakad vietnamesisk pamunt........ , nånting (fisk var det i alla fall) och ett gott siciliansk vitt vin därtill, Insolia. Turkisk youghurt med svarta vinbär, cashewnötter och honung avslutade middagen.

Sen gick strömmen igen. Men levande ljus gjorde stämningen trevlig. Gasköket plockas fram igen för kaffe efter maten. Och precis när vattnet var kokt, tändes lamporna. Jag visste väl det.

En kall måne höjer sig över grantopparna. Det är stjärnklart men fortfarande mycket blåsigt. En film på TV, en bra bok och sen släcker vi lamporna och väntar på vintern.

Inga kommentarer: