måndag, augusti 22, 2005

Skjut alla björnar!


Årets björnjakt är igång här i norra Sverige. Tidningarna fylls av björnhistorier. Telefoninsändarna i radio gormar om att vi har för många björnar i landet. "Man törs ju inte gå ut i skogen. "
Nähä - låt bli då! Björnen hör också till skogen.

I Sjulsmark i kustlandet, har en (1 !!!) björn, som fått smak på soptunneinnehåll, börjat uppvisa ett onormalt beteende. Onormalt på så sätt att den tappat rädsla/respekt för människan. Varför? Jo - för att människan tappat respekten för björnen.

I hundratals har folk flockats i den lilla byn varje kväll, för att få en glimt av soptunnebjörnen. Stundtals har det varit kaos på byvägen. Polis och länsstyrelse har ryckt ut och vädjat om besinning. En björn kan se hur gullig och mjuk ut som helst, men blir den skrämd, har den två alternativ - den flyr eller anfaller. Det senare alternativet har ingen, som står och tittar på 5-10m avstånd en chans att rädda sig ifrån. Som tur är har denna nalle inte tagit till den åtgärden.

Och nu är den skjuten. Av länsstyrelsen. Rätt! En farlig björn i närheten av bostäder bör inte vara där.

Vem som sen är skälet till att den blev farlig är nog rätt givet i det här fallet.

Det hetsas i jägarkretsar. Vi har för mycket björn, enligt dem.

Den lagliga björnjakten är nu igång och kvoterna skall fyllas. Det bör väl gå på någon dag eller två, så små som kvoterna är och så ofantligt mycket björn som det finns?

Redan idag på jaktens andra dag, syns hjältehistorierna i tidningen.
"Han sköt sin första björn"
"Min kompis har aldrig skjutit en björn. Det har jag. Därför lät jag honom skjuta den här gången"


Jag har ett radikalt förslag: Låt alla björnjägare skjuta så många björnar de bara orkar! Sen är det slut, och dom kan sätta sig ner och gråta över att det inte finns några kvar att skjuta, nästa år.

Sen får vi åka till Lycksele djurpark istället? Det ökar besöksfrekvensen där betydligt om alla hundratals sjulsmarksskådare ställer upp! Kanske ger det ett och annat nytt arbetstillfälle.

Och hjältarna från björnskogen får väl skjuta sig själva, när hjälteglorian falnat.

Sen kan vi börja bygga upp björnstammen igen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dina inlägg om elpriser, björnjakt,ja det mesta är helt rätt! Bra blogg!
Maria/Arvidsjaur

Bert Bodin sa...

Tack för fina ord.
//Bert

PS Jag känner flera Maria i AJR. Är du nån av dem?